Daar is de kou

Fonske

Konijnen die het hele jaar door buiten wonen kunnen best wel tegen wat koude. Ze hebben in de loop van de overgang naar de herfst toe een wintervacht gekregen, temp tot -10° C kunnen ze wel aan. Maar zorg er wel voor dat uw konijnen beschut zitten tegen wind en eventuele sneeuwval. Voortdurend natte pootjes zijn helemaal niet goed. Zorg ervoor dat er voldoende stro in het hok aanwezig is en dat dit stro droog is.

Koude betekend ook vaak droge lucht, maw uw konijnen moeten kunnen drinken, voorzie ze dus enkele malen per dag vers water. Gebruik geen grootmoeders truckjes zoals suiker of zout in het water, het water zal inderdaad minder snel bevriezen maar suiker en zout zijn helemaal niet goed voor uw konijn. Ook al is het niet aangenaam in de koude buiten te moeten, toch moet er regelmatig vers water gebracht worden. Elk seizoen heeft zijn charme, niet?

In de winter eten konijnen doorgaans meer, ze hebben namelijk extra energie nodig om hun temperatuur op peil te houden. Probeer om groeten te geven op het warmste moment van de dag om bevriezing te voorkomen.

Neem uw konijnen absoluut niet eventjes binnen in de warmte, dergelijke grote temperatuurschommelingen zijn nefast voor de gezondheid van uw konijn.


Binnenhalen?

Je kan er natuurlijk ook voor opteren de konijnen binnen te halen maar eenmaal je dit doet dan moeten de dieren ook binnen blijven tot het voorjaar. Grote temperatuurschommelingen kunnen ze niet aan en dit kan leiden tot ziekte of erger… Wij geven dan eerder de voorkeur dat u de konijnen binnenhaalt naar een niet verwarmde ruimte zoals vb tuinhuis, schuur of garage. Zet ze zeker niet meteen van buiten naar de leefruimte


Heeft mijn konijn niet te koud?

Koude oren is normaal in de winter, de temperatuur meet je in de nekplooi. Als de nekplooi koud aanvoelt dan is er onderkoeling en moet je maatregelen nemen. Hierbij raden wij aan om contact op te nemen met uw dierenarts of ons te contacteren voor tips en tricks.

%d bloggers liken dit: