Sterilisatie, geen overbodige luxe!

Alle voedsters standaard gecastreerd!
Tot voor kort deden we dit enkel in het geval van gedrags- of medische problemen of mogelijke drachtigheid.
De voorbije maanden hebben we echter een aantal voedstertjes van ‘middelbare leeftijd’ laten castreren (4-5-6 jaar oud) en in alle gevallen kon onze dierenarts een afwijkende baarmoeder of aanwezigheid van tumoren vaststellen. Het is sowieso al langer geweten dat een hoog percentage voedsters vroeg of laat baarmoedertumoren ontwikkelt, maar hier schrok ik toch van!

Voor een voedstertje van 8 jaar (leeftijd toen ze werd afgestaan), kon jammer genoeg geen hulp meer baten. Zij werd 2x geopereerd aan uitgezaaide tumoren. Een aantal weken na de tweede ingreep diende ze te worden ingeslapen omwille van uitzaaiingen naar de lever.


Boven = normale baarmoeder
Daaronder de baarmoeder met tumoren van het 8-jarige voedstertje

In het geval van heel jonge voedsters (jonger dan 6 maand) vragen we aan de adoptanten om opnieuw contact met ons op te nemen eens ze oud genoeg zijn (>6 maand), om alsnog de ingreep te kunnen laten uitvoeren. Bij adoptie wordt 50 euro gevraagd, achteraf dient dan enkel de opleg van 40 euro nog te worden betaald.
Het voedstertje komt dan voor een dag of 3-4 terug naar hier, samen met haar vriendje(s), zodat wij de nazorg en herkoppeling kunnen doen.

Financieel zal dit niet gemakkelijk zijn. Ondanks prijsafspraken met onze dierenarts, kunnen wij de kost van castratie + vaccinatie niet volledig recupereren bij adoptie. Niet voor een voedster, maar ook niet voor een ram. Toch ben ik blij dat we op deze manier weer een belangrijke stap kunnen zetten, die het welzijn van onze dieren alleen maar ten goede komt.

Voor meer info aangaande castratie: zie ook https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/sterilisatie.html

NB: Eigenlijk noemt het net als bij een ram castratie, aangezien de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd (bij een ram de zaadballen en een stukje zaadleider). Sterilisatie houd in dat de zaad- of eileiders worden afgebonden of doorgeknipt.

%d bloggers liken dit: