Veel binnenkomertjes met problemen

Heel wat konijntjes in de opvang, een 60-tal, maar amper een derde daarvan is momenteel herplaatsbaar. Veel konijntjes komen binnen met één of meerdere gezondheidsproblemen. Er gaan dan ook een aantal weken, soms maanden over, eens ze klaar zijn voor adoptie. Sommigen herstellen niet meer volledig en blijven dan ook in de opvang wonen.

Klein overzichtje van een paar ‘probleemgevalletjes’ die de laatste weken binnenkwamen:

Billy werd een paar dagen geleden afgestaan. De baasjes zeiden aan de telefoon dat er”iets met zijn pootje was”. Bij aankomst bleek dat 1 van zijn achterpootjes afgestorven is. Waarschijnlijk heeft het gekneld gezeten, waardoor de bloeddoorstroom tijdelijk afgesneden werd. Is ongeveer een maand geleden gebeurd toen Billie op pension was bij vrienden.

Zijn pootje wordt maandag geamputeerd. Daarna dienen zijn snijtanden nog te worden bijgewerkt (olifantstanden) of getrokken alvorens hij gecastreerd kan worden.

Rudolph werd op nieuwjaarsdag gevangen te Lierde. Hij liep daar volgens de buren al een paar maanden rond. De mensen die hem gevangen hebben zijn in mijn ogen alleszins helden. Jammer genoeg wordt een gedumpt dier vaak eerst door heel wat mensen opgemerkt, alvorens er iemand de moeite doet het ook daadwerkelijk te helpen.

Hij werd binnengebracht met een ernstige oormijt infectie. Binnen een paar dagen wordt de korst onder volledige verdoving verwijderd, want de kans is groot dat hij ook een serieuze bacteriële oorontsteking heeft. Hij heeft t.g.v. de ontsteking ook al symptomen van aangezichtszenuw verlamming (zie scheef snoetje).

Eens hij genezen is, dient hij nog te worden gecastreerd.

Quin en broertje Rowan (rechts), gratis aangeboden op een zoekertjessite. De 2-jarige, ongecastreerde rammetjes hadden mekaar helemaal ondergesproeid en zagen geel van de urine.

Quin zat onder de bijtwonden. Zijn tanden zijn heel slecht van kwaliteit en zijn snijtanden lijken afgebroken. De bovenste snijtandjes groeien nu terug en moeten getrokken worden eens ze lang genoeg zijn. Daarna dient hij nog te worden gecastreerd.

%d bloggers liken dit: