VERZORGING

ALGEMENE VERZORGING

Vaccinaties

Konijntjes dienen jaarlijks (of iedere 6 maanden voor sommige vaccins) ingeënt te worden tegen Myxomatose, VHS/RHD1 en 2. Ook binnenkonijnen kunnen besmet geraken! Bij een konijn dat toch besmet geraakt, is de kans heel klein tot bijna onbestaande om te genezen, zelfs met de beste verzorging. Dus beter te vroeg inenten dan te laat.

Nagels knippen

Bij binnenkonijnen moeten de nagels wel eens geknipt worden. Bij buitenkonijnen die een goede ondergrond hebben, slijten die vanzelf. Als je de nageltjes wil knippen zorg dan voor een goede nagelschaar en knip tot aan de haarlijn. Bij witte nagels zie je het leven lopen en is het gemakkelijk te zien tot waar je mag knippen, maar bij zwarte nagels is het niet zichtbaar en neem je beter geen risico met bloedende nagels tot gevolg.

ZIEKTES

Gas

Gas komt heel veel voor en wordt veroorzaakt door stress (door vervoer, verandering van omgeving, slechte huisvesting, operatie, verkeerde voeding…)

Een konijn met gas heeft pijn en zal niet eten. Ze gedragen zich ongemakkelijk: ofwel zitten ze heel stil, ofwel gaan ze steeds liggen-zitten, soms bijten ze ook aan hun buik. Deze konijntjes moeten meteen naar een (konijnkundig) dierenarts waarna het binnen zal moeten herstellen met pijnstilling en behandeld worden voor gas in buik of maag.

Coccidiose

Bij coccidiose krijgt je konijn zachtere keutels of diarree (met eventueel slijm erop), vermageren ze en worden lusteloos. Zowel jonge konijnen als oudere konijnen kunnen het krijgen. Bij jonge konijnen wordt het vaak veroorzaakt door stress (te vroeg gespeend, of veel verhuizen). Ga met je konijn naar de dierenarts en neem best ook wat keutels mee voor onderzoek want is nodig voor de juiste diagnose. Coccidiose kan dodelijk zijn vooral bij jonge konijntjes.

Verstopping

De duidelijkste indicatie voor een verstopping zijn steeds kleiner wordende keutels. Keutels vertellen veel over de gezondheid van je konijn, ze moeten mooi rond en groot zijn en je mag nooit blindedarmkeutels vinden, die moeten ze immers opeten. Ook hier is de oorzaak vaak een voedingsprobleem. Zorg ervoor dat je konijn steeds veel hooi eet en voldoende drinkt. Je mag heel veel groenten geven, zolang ze maar goed hooi eten, en een weinig aan biks. Op die manier zal je zelden een konijn hebben met verstopping, en ook hierbij moet je steeds naar de dierenarts.

Blaasproblemen

Een meer rode urine (geen bloed) komt door de voeding. Konijnen die echter knaag- of likstenen krijgen, kunnen een bruinige kleur van urine krijgen waarbij ze blaas- of nierstenen kunnen krijgen. Dus absoluut geen knaag- of likstenen geven aan konijnen.

Olifantstanden

Hooi is de belangrijkste factor voor de tandafslijting. De voortanden van een konijn moeten mooi recht op elkaar staan. Door te weinig of geen hooi te geven, kunnen tanden op termijn scheef gaan groeien. Sommige konijnen worden met scheve tanden geboren en die kunnen nooit normaal afslijten, waardoor het beter is de voortanden te laten trekken bij een konijnkundig dierenarts. Tanden afknippen is heel pijnlijk en stresserend en doet de tanden dikwijls splijten.  Bij een konijn zonder voortanden, dienen de groentjes klein gesneden te worden maar als hun kiezen in orde zijn zullen ze dat gemakkelijk kunnen eten evenals hooi en biks.

Snot

Door verlaagde weerstand kan je konijn snot krijgen door de Pasteurella bacterie. Het gaat dan niezen, heeft een heldere of witte uitvloeiing uit de neus en dikwijls ook vuile voorpootjes doordat het steeds zijn neusje wast. Eventueel kan het ook traanogen hebben. Snot is besmettelijk en een konijn dat besmet is moet naar de dierenarts en daarna binnen gehouden worden voor herstel en verzorging.

Myasis

Vliegen leggen hun eitjes op vervuilde of ontstoken huid van het konijn en de maden die hieruit komen vreten aan je konijn. Dit komt vooral voor bij konijnen met plakpoep of diarree of bij vuile hokken (vooral in de lente-zomer). Een konijn met myasis is een spoedgeval en moet onmiddellijk naar de dierenarts want het is verschrikkelijk pijnlijk. Voorkom dit door je konijn de juiste voeding te geven, het hok steeds proper te houden, je konijn regelmatig te controleren en indien nodig schoon te maken rond de anus.

Baarmoederproblemen

Baarmoederproblemen komt vaak voor bij voedsters boven de 4 jaar. Dit blijkt vaak uit hun veranderde gedrag en frustraties. Best laat je een voedster steeds steriliseren (best wanneer ze tussen een half jaar en een jaar zijn).

E. Cuniculli

Symptomen: scheve kop, verlamde achterhand, soms valt het om, tolt om zijn as, zwaait wat met zijn kop, laat urine lopen of valt plots af zonder aanwijsbare oorzaak. EC is vrij gemakkelijk te behandelen en levert meestal snel resultaat op als je er tijdig bij bent.