BINNEN

Een traliehok van 100 x 50 cm is allesbehalve ruim genoeg! Een goede oplossing om voldoende ruimte te bieden is een hok met daarrond of daaraan bevestigd een ruime ren, of, indien je daar de ruimte voor hebt, kan je uiteraard een konijnenkamer inrichten. “Betrouwbare” konijnen, kan je tevens laten loslopen in huis. Daartoe zullen ze soms eerst moeten getraind worden op zindelijkheid (veel konijnen zijn dit van nature) en sloopgedrag (moeilijker af te leren!).

HET HOK
Voor binnen wordt meestal een traliehok genomen. Let er hierbij op dat het hok niet alleen bovenaan, maar ook vooraan open gaat. Zorg dat je konijntjes makkelijk zelf in en uit het hok kunnen geraken en dat ze hierbij niet met een pootje of teentje klem kunnen komen te zitten tussen de tralies van het deurtje. Voorzie eventueel een “bruggetje” of opstapje naar de ingang.
Voor konijntjes die een vaste ren hebben, kan je ervoor kiezen geen traliehok te zetten, maar enkel de onderbak daarvan of bv een kattenbak. Zorg dan wel dat ze een andere “schuilplaats” hebben (een huisje bv). Ze hebben sowieso nood aan een plekje dat van hen is en waar ze zich in alle rust kunnen terugtrekken.

Zet het konijnenhok met ren op een rustige plaats, niet vlakbij de verwarming, in de volle zon (er moet ook steeds een schaduwplek zijn) of op de tocht. Een konijn kan beter tegen te lage dan te hoge temperaturen. Tocht kan luchtweginfecties en zelfs longontsteking veroorzaken.

Kies een goede bodembedekking, die niet te stofferig is en goed absorbeert. Er zijn veel soorten in de handel verkrijgbaar.

DE REN
Voor binnen kan je eventueel paneelrennetjes uit de dierenspeciaalzaak gebruiken. Er bestaan heel wat modellen en formaten. Ook een puppyren kan prima voldoen. Maak zeker dat de ren hoog genoeg is of bovenaan afgedekt. Sommige konijnen springen met gemak over 1,5 meter.

KONIJNPROOF?
Indien je konijntjes vrij mogen rondlopen, let er dan zeker op dat ze niet aan elektrische snoeren kunnen knagen of van giftige kamerplanten kunnen eten. Rond elektrische snoeren kan je eventueel een stevig omhulsel aanbrengen. Het ene konijn is het andere niet, maar bij sommige langoortjes moeten ook zetels, houten meubels, deuren, vensterlijsten eraan geloven. Konijntjes kunnen getraind worden om sloopgedrag af te leren, belangrijk hierbij is alleszins consequent zijn, hen een leuker alternatief te geven (speelgoed, wilgentakken, …), hen bezig te houden (wisselen van speelgoed, intelligentiespeelgoed,… ) en ze niet zonder toezicht te laten loslopen zolang ze niet geleerd zijn.

Laat bijvoorbeeld ook nooit een emmer water op de grond staan wanneer je er niet bij bent. Konijnen zijn soms zo nieuwsgierig dat ze gewoon in de emmer springen, met alle gevolgen vandien…

ZINDELIJK?
Ook op zindelijkheid kan een konijn getraind worden. Veel konijntjes zijn dit reeds van nature en zullen steeds hun hok of kattenbak opzoeken om daarin hun plasje te doen. Keuteltjes hier en daar zijn echter moeilijker te vermijden. Konijnen gebruiken namelijk de zogenoemde “geurkeutels” om hun territorium te markeren. Zorg er sowieso voor dat hun ‘toilet’ uitnodigend en comfortabel is, ttz, ruim genoeg, gemakkelijk toegankelijk en met steeds vers hooi voorhanden. Best zet je de toiletbak neer op de plaats die zij zelf verkiezen. Zowel sterilisatie als castratie werken bevorderlijk naar zindelijkheid toe.

ONDERGROND
Gladde vloeren kunnen moeilijk zijn voor konijnen om op te lopen. Sommigen vinden het tevens beangstigend. Voorzie best, zeker in hun vaste ren, een doek of kleed om het hen comfortabeler te maken. Ook naar pododermatitis toe, is het beter als een konijn tenminste deels de tijd op minder harde oppervlakten doorbrengt.

INRICHTING
Je kunt de ren inrichten met tunnels, wilgenbruggetjes, rieten mandjes, huisjes, kartonnen dozen met meerdere ingangen, … Zo zorg je ervoor dat je konijntjes zich niet vervelen en zodoende geen ‘kattenkwaad’ uithalen. Zorg zeker voor variatie.

TIP: zelf ga ik regelmatig kijken bij de kringloopwinkel voor leuke, goedkope spulletjes. Een afgedankt houten kastje of salontafeltje kan, mits wat aanpassingen en een nieuw likje (niet-giftige!) verf, een nieuw leven krijgen in de binnen of buitenren en je konijntjes heel wat speelplezier bezorgen! Ook een rieten stoel vinden ze leuk..

Voorbeelden van goede binnenrennen vind je hier https://www.kaninchenwiese.de/haltung/wohnungshaltung/innenhaltung-fotos/