HUISVESTING

INLEIDING

Konijntjes houden ervan rond te huppelen, nu en dan een “sprintje te trekken” en vrolijke luchtsprongen (binkies) te maken. 

Jammer genoeg zie je maar al te vaak een konijn dat veroordeeld is tot een leven lang in een hokje van 0,5m op 1m of zelfs nog kleiner. Als dat het enige is dat men, als baasje, het beestje te bieden heeft, is het beter er gewoon niet aan te beginnen. In het asiel krijgen wij frequent dergelijke konijnen binnen. De eerste weken tot maanden zijn veel van deze dieren apatisch, zelfs depressief. Dikwijls vertonen deze konijnen ook een verstoord eetpatroon. Ze kregen dagelijks een volle bak (meestal gemengde) korrels voorgeschoteld en aten daarvan meer dan noodzakelijk, uit verveling, met overgewicht tot gevolg. Overgewicht en weinig beweeglijkheid kunnen dan weer leiden tot lichamelijke gebreken als pododermatitis (ontstoken voetzolen) en spieratrofie (afsterven van spieren).

Eigenlijk komt het hierop neer: hoe meer (veilige) ruimte je kan bieden aan je konijnen, hoe beter! Aanbevolen is minimum 4mvoor 2 dwergkonijnen. Het spreekt voor zich dat dit voor 2 Vlaamse Reuzen te klein is.

Sommige konijnenbaasjes vragen of het niet voldoende is dat ze hun konijntjes een paar uur per dag laten rondhuppelen en dan voor de overige tijd in een hok steken. Konijnen zijn het meest actief ’s avonds laat en
’s morgens vroeg , wanneer ze dus hoogstwaarschijnlijk net in hun hok zullen moeten. Daarenboven zal je konijn zelf vlug laten weten wanneer het uit zijn hokje wil en kunnen daarbij vervelende gewoonten ontstaan, zoals traliebijten. Zorg er daarom voor dat ze ten allen tijde, wanneer ze daar zelf meest behoefte aan hebben, de pootjes kunnen strekken. Gelukkig konijn, maakt gelukkig baasje.

INRICHTING

Je kunt de ren inrichten met tunnels, wilgenbruggetjes, rieten mandjes, huisjes, kartonnen dozen met daarin meerdere ingangen,… Zo zorg je ervoor dat je konijntjes zich niet vervelen en zodoende geen kattenkwaad uithalen.

TIP: zelf ga ik regelmatig kijken bij de kringloopwinkel voor leuke, goedkope spulletjes. Een afgedankt houten kastje of salontafeltje kan, mits wat aanpassingen en een nieuw likje (niet-giftige!) verf, een nieuw leven krijgen in de binnen of buitenren en je konijntjes heel wat speelplezier bezorgen! Ook een rieten stoel vinden ze leuk..

Een hoge berg zand in de buitenren, bezorgt jouw bunnies gegarandeerd heel wat graafplezier.

Laat een eetbare klimplant, zoals Bruidssluier, over de ren groeien, zodat ze er eventueel beperkt aankunnen (niet aan de wortels en stam). Een beetje groen fleurt het geheel meteen op en de bunnies zijn er gek op.

BINNEN

Een traliehok van 100 x 50 cm mag voor sommige mensen al een riante behuizing lijken, maar is allesbehalve ruim genoeg voor konijntjes die het grootste deel van hun dagen daarin moeten slijten. Best is dus te werken met een hok met daarrond of daaraan bevestigd een voldoende ruime ren, of, indien je daar de ruimte voor hebt, kan je uiteraard een konijnenkamer inrichten. “Betrouwbare” konijnen, kan je tevens laten loslopen in huis. Daartoe zullen ze soms eerst moeten getraind worden op zindelijkheid (veel konijnen zijn dit van nature) en sloopgedrag.

BUITEN

Het is aan te bevelen een ren te bouwen, met daarin 1 of meerdere hokken en/of schuilplaatsen. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel konijnen je hebt. Het is sowieso best ervoor te zorgen dat, in geval van conflictsituaties waarbij 1 of meerdere konijnen uit het hok worden gejaagd, die konijnen de mogelijkheid hebben andere schuilplaatsen op te zoeken. Het is tevens aan te raden een aantal schuilplaatsen te voorzien van twee toegangen. Zeker als een konijn zich bedreigd voelt, gaat het niet in een hok kruipen met maar 1 vluchtweg. In de natuur zal de konijnenburcht ook steeds meerdere toegangen hebben. Er is steeds en vluchtweg voorzien voor het geval er gevaar dreigt.