HUISVESTING

INLEIDING

Konijntjes houden ervan rond te huppelen, een “sprintje te trekken” en vrolijke luchtsprongen (binkies) te maken. 

Jammer genoeg zie je maar al te vaak een konijn dat veroordeeld is tot een leven lang in een hokje van 0,5m op 1m of zelfs nog kleiner. Als dat het enige is dat men het beestje te bieden heeft, is het beter er gewoon niet aan te beginnen. In het asiel krijgen wij frequent dergelijke konijnen binnen. De eerste weken tot maanden zijn veel van deze dieren apatisch, zelfs depressief. Dikwijls vertonen ze ook een verstoord eetpatroon. Ze kregen dagelijks een volle bak (meestal gemengde) korrels voorgeschoteld en aten daarvan meer dan noodzakelijk, uit verveling, met overgewicht tot gevolg. Overgewicht en weinig beweeglijkheid kunnen dan weer leiden tot lichamelijke gebreken als pododermatitis (ontstoken voetzolen) en spieratrofie (afsterven van spieren).

Eigenlijk komt het hierop neer: hoe meer (veilige) ruimte je kan bieden aan je konijnen, hoe beter! Wij hanteren 4 mpermanente leefruimte voor 2 dwergkonijnen als minimum. Het spreekt voor zich dat dit voor 2 Vlaamse Reuzen te klein is.

Sommige konijnenbaasjes vragen of het niet voldoende is dat ze hun konijntjes een paar uur per dag laten rondhuppelen en dan voor de overige tijd in een hok steken. Konijnen zijn het meest actief ’s avonds laat en ’s morgens vroeg (schemerdieren), wanneer ze dus waarschijnlijk net in hun hok zullen moeten. Daarenboven zal je konijn zelf vlug laten weten wanneer het uit zijn hokje wil en kunnen daarbij vervelende gewoonten ontstaan, zoals traliebijten. Zorg er daarom voor dat ze ten allen tijde, wanneer ze daar zelf meest behoefte aan hebben, de pootjes kunnen strekken. Gelukkig konijn, maakt gelukkig baasje.

BINNEN

Een traliehok van 100 x 50 cm is allesbehalve ruim genoeg! Een goede oplossing om voldoende ruimte te bieden is een hok met daarrond of daaraan bevestigd een ruime ren, of, indien je daar de ruimte voor hebt, kan je uiteraard een konijnenkamer inrichten. “Betrouwbare” konijnen, kan je tevens laten loslopen in huis. Daartoe zullen ze soms eerst moeten getraind worden op zindelijkheid (veel konijnen zijn dit van nature) en sloopgedrag (moeilijker af te leren!).

BUITEN

Het is aan te bevelen een ren te bouwen met daarin meerdere hokken en/of schuilplaatsen. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel konijnen je hebt, maar in geval van conflictsituaties in een groep konijnen, waarbij één of meerdere dieren uit het hok worden gejaagd, dienen die de mogelijkheid te hebben andere schuilplaatsen op te zoeken. Het is tevens aan te raden een aantal schuilplaatsen te voorzien van twee toegangen. Zeker als een konijn zich bedreigd voelt, gaat het niet in een hok kruipen met maar één vluchtweg. In de natuur zal de konijnenburcht ook steeds meerdere toegangen hebben (vluchtweg voor het geval er gevaar dreigt).