HOOI
Hooi is het voornaamste voer voor een konijn.
Konijntjes zouden dagelijks ongeveer hun eigen lichaamsvolume aan hooi moeten eten. Zorg er daarom voor dat ze het onbeperkt ter beschikking hebben . Kies daarbij voor grashooi van goede kwaliteit (= ruikt fris, is niet stofferig) waarbij je gerust mag afwisselen met kruidenhooi.
Tips om konijnen te stimuleren tot het eten van hooi:
- Geef liever dagelijks een verse portie hooi bij, i.p.v. een grote hoeveelheid ineens.
- Je kan gebruik maken van hooiballetjes of een hooiruif om te vermijden dat de konijnen op het hooi plassen of keutelen, waardoor ze het niet meer willen opeten.
- Sommige konijntjes zijn heel kieskeurig en willen niet elke soort hooi eten. Dan is het best om ook eens andere hooisoorten (kruidenmix) te proberen of om bijv. verse kruiden door het hooi te mengen.
Voor buitenkonijntjes vormt gras uiteraard ook een goede bron van vezels. ! Opgepast in de lente: voorjaarsgras heeft een hoog fructaangehalte, wat diarree of gas kan veroorzaken bij konijnen die geen gras gewend zijn of na de winter voor het eerst terug op het gras gezet worden. In dat geval dus voorzichtig opbouwen.
! Gemaaid gras mag je NOOIT voeren, aangezien dat gasvorming kan veroorzaken (gisting). Je mag wel gras knippen als je konijnen er niet vrij aan kunnen, maar pas op waar je het haalt (passage van zieke wilde konijnen, sproeistoffen, uitwerpselen van honden en katten, uitlaatgassen…).
GROENVOER
Een konijn mag dagelijks 50-100 gram gemengd groenvoer per kg lichaamsgewicht krijgen.
Groenten, kruiden, takken vormen een belangrijke bron van vitamines, mineralen en vezels. In het wild kan een konijn zijn kostje zelf “samen scharrelen”, maar in gevangenschap zijn de beestjes aangewezen op hetgeen ze van hun baasjes krijgen. Het is daarom belangrijk om te variëren, ttz probeer dagelijks minimum 3 verschillende soorten te geven (en niet elke dag hetzelfde uiteraard). Groene bladgroenten zouden het gezondst zijn.
Fabeltjes: konijnen mogen, in tegenstelling tot wat nog vaak wordt beweerd, wel degelijk kolen en sla eten. Kolen veroorzaken geen gas, maar zijn daarentegen heel gezond voor hen. Het eten van sla geeft geen diarree. Sla bevat echter niet zoveel voedingsstoffen, waardoor het beter niet als hoofdvoer wordt aanzien.
Voor konijnen die geen groenten gewend zijn is het best de hoeveelheid en soorten op te bouwen, omdat sommige konijntjes gevoelig kunnen reageren op bepaalde soorten.
Een klein stukje fruit mag, maar dient sterk beperkt te worden, omwille van het hoge suikergehalte, wat maag/darmproblemen kan veroorzaken! Om diezelfde reden geef je best niet teveel wortel en andere zoete groenten (rode biet…).
Volg de link voor een lijst met veilige groenten & fruit, kruiden & planten alsook takken & bomen waaraan geknaagd mag worden.
HARDVOER
Geef maximum 10-20 gr/kg lichaamsgewicht per dag.
De diverse merken hardvoer die te koop worden aangeboden (in speciaalzaken, via webshops…) verschillen sterk in samenstelling, kwaliteit en prijs.
Kies vooral niet voor een mengeling, maar voor biks of allemaal gelijke korrels. Mengelingen werken selectief eten in de hand en bevatten vaak meer vetten en suikers. Bij selectief eten laat het konijn meestal de biks liggen, terwijl die net de meeste voedingstoffen bevatten. Dit kan resulteren in tand- (te weinig calciumopname) en andere problemen.
Eigenlijk heeft een konijn niet echt biks nodig. Het valt wel aan te bevelen in volgende gevallen toch wat krachtvoer te geven:
– aan buitenkonijnen in de winter,
– aan jonge konijntjes die nog volop in de groei zijn (juniorkorrel),
– aan konijnen die herstellende zijn van een zware ingreep of om een andere reden ondergewicht hebben of nood hebben aan extra energie.
Laat u zeker niet verleiden tot het geven van grotere porties dan nodig en/of verantwoord! Konijntjes eten uiteraard heel graag korrels, maar het geven van teveel kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, ttz:
– obesitas,
– darmproblemen door een te laag vezelgehalte en te hoog eiwit- en vetgehalte, o.a. plakpoep (met bijkomend gevaar voor myiasis),
– tandproblemen: meer korrels zorgen voor minder eten van hooi, waardoor tanden onvoldoende gaan afslijten (door het hoge vezelgehalte moet een konijn lang kauwen op hooi en daarbij een zijwaartse maalbeweging maken. Korrels vormen daarentegen geen uitdaging voor konijnentandjes).
Bij de keuze van biks let je best op de volgende samenstelling:
- vezels: minstens 14%, liever 18% of hoger
- eiwit (proteinen): een volwassen konijn heeft een eiwitgehalte van max. 12-14% nodig. Konijntjes tot 5 maanden hebben een hoger eiwitgehalte nodig van ongeveer 16% voor hun snelle groei. Kies daarom voor hen junior biks.
- Calcium-fosforverhouding: Calcium 0,5-1% and fosfor 0,4-0,8%. De verhouding zou 1,5-2 calcium t.o.v. 1 fosfor moeten zijn.
- ingrediënten: het is beter om biks te kiezen die meer grassen (bijv. alfalfa, hay, forage, timothy) bevatten dan granen (tarwe, haver, maïs), omdat gras meer vezels bevat en minder eitwitten dan granen.
SNOEP
Als je jouw konijntje graag eens verwent, kies dan voor een natuurlijke, gezonde lekkernij zoals een rozijntje, wat erwtevlokken, een klein stukje fruit…
Konijnensnoep uit de handel, zoals knaagsticks, wortelbroodjes, yoghurtdrops, bevat vaak toegevoegde suiker of honing!
Oud brood wordt beter niet gegeven. Zo voorkom je ook dat jouw konijn te dik wordt met alle gevolgen van dien (o.a. myiasis).